10

نامگذاری شب پنجم محرم | شب پنجم محرم متعلق به کیست؟


نامگذاری روزهای دهه

هر شب محرم به نام یکی از شهدا یا قهرمانان یا رویدادهای مرتبط با واقعه کربلا نامگذاری شده است. نامگذاری این شب ها به مرور زمان انجام شده و توضیح خاصی در آن وجود ندارد. این کار توسط مداحان و ذاکرین اهل بیت و بر اساس جایگاه شهدای کربلا، نزدیکی هر یک از آنان به نقطه وحدت کربلا که امام حسین (ع) است و همنوایی شور و شوق آنان انجام شد. و التهاب با کانون پر شور شب عاشورا.

برای عزاداری در شب پنجم محرم الحرام شما می توانید با متن دعای شب پنجم محرم الحرام و متن نوحه شب پنجم محرم الحرام مجموعه گلایه از شب پنجم محرم داشته باشید.

شب پنجم محرم متعلق به کیست؟

این شب را چند تن از شهدای کربلا به عنوان شب چهارم مشترکند. شب پنجم به حبیب بن مظهر و حضرت عبدالله بن حسن فرزند هشت ساله امام مجتبی (ع) نیز منسوب است. عبدالله (ع) از آخرین شهدای قبل از شهادت امام حسین (ع) بود.

حبیب بن مظاهر اسدی (قتل 61 هجری قمری) از شهدای کربلا بود. حبیب از قبیله بنی اسد و از یاران خاص حضرت علی (ع) بود. او از کسانی بود که پس از مرگ معاویه به امام حسین (ع) نامه نوشت تا به کوفه برود. حبیب پس از شهادت مسلم، مخفیانه از کوفه خارج شد و نزد امام حسین(ع) رفت و در روز عاشورا در کربلا کشته شد. قبر او در حرم امام حسین (ع) و نزدیک حرم امام حسین (ع) قرار دارد.

حبیب بن مظهر از قبیله بنی اسد و ملقب به ابوالقاسم بود. ابن حجر عسقلانی نام او را در کتاب الاصابة فی تمییز صحابه از منابع کتابت صحابه آورده است. به گفته وی، حبیب پیامبر را درک می کرد، اما به گفته سید محسن امین، نام او به عنوان صحابی پیامبر در کتب الاستیاب و اسدال جبه نیامده است. شیخ طوسی او را در فهرست یاران امام علی (ع)، امام حسن (ع) و امام حسین (ع) قرار داده است.

ظاهر، الگوی عشق کربلاست. تا همین چند روز پیش از دیدن حسین علیه السلام می ترسید، اما پس از ورود به خیمه امام، نور نگاه حسین علیه السلام چنان بر روحش تأثیر گذاشت که آخرین نفس خود را دمید و از خیمه جدا شد. دنیا و زنان بدین ترتیب تا آنجا پیش رفت که یکی از فرماندهان لشکر معظم له شد.

وی از مردان شریف و دلیر شهر کوفه و مردم آن به شمار می رفت و با شرکت در جنگ ها و فتوحات فراوان به مقام والایی دست یافته بود. در برخی منابع از قین – پدر زهیر – به عنوان یکی از اصحاب رسول خدا (ص) یاد شده است.

دهه محرم از اول تا دهم ماه محرم، اولین ماه هجری است. در این ده روز شیعیان شهادت را جشن می گیرند امام حسین (ع) و یارانش در واقعه کربلا عزادارند. روز نهم افزونه و روز دهم عاشورا نامیده می شود و در ایران این دو روز تعطیل رسمی است.

میرزا جواد ملکی تبریزی در المقربابات می گوید:

«بجاست عاشقان اهل بیت پیامبر (ص) در دهه اول محرم که آثار حزن و اندوه در دل و ظواهرشان هویدا باشد و برخی از لذت های حلال به ویژه در روز نهم را ترک کنند. دهم و یازدهم این ماه، همچون سوگوار برای عزیزانش. و در دهه اول محرم هر روز از امامشان با عبادت عاشورایی یاد کنند.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا