به گزارش «تابناک»، محسن هاشمی در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه احزاب جمهوری اسلامی اساساً ضعیف شده اند، گفت: پس از پیروزی انقلاب اسلامی بیش از ۴۰۰ حزب در ایران به ثبت رسیدند که این احزاب بودند. یکی یکی حذف شده یا از فعالیت آنها کاسته شده و برخی از آنها کاملا راکد هستند. در حال حاضر بیش از 100 حزب به عنوان احزاب فعال شناخته می شوند که تنها نیمی از این احزاب به عضویت اتاق احزاب درآمده اند. از میان این اعضا می توان گفت که ما شاهد فعالیت صددرصدی حزبی به معنایی که در کشورهای غربی دارد نیستیم.
و افزود: در کشور ما این کار انجام می شود که احزاب نمی توانند موثر باشند. همانطور که می دانید در کشورهای دیگر فعالیت حزبی به عنوان شغل تمام وقت در نظر گرفته می شود و دبیر کل یک حزب سیاسی شغل دیگری ندارد. شخصی که دبیر کل یک حزب است و نامزد او در انتخابات پیروز می شود به عنوان نخست وزیر انتخاب می شود. قدرت را به دست می گیرد یا با دولت حاکم ائتلاف می کند.
یکی از اعضای شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی ایران با طرح این موضوع که فعالان حزبی در ایران شغل اصلی خود را دارند، ادامه داد: بخشی از وقت خود را در احزاب به عنوان یک سرگرمی سیاسی می گذرانند. از سوی دیگر می توان به این نکته اشاره کرد که هیچ یک از نامزدهای ریاست جمهوری اعلام نمی کند که عضو یا هوادار یک حزب است. تلاش آنها این است که بگویند اینها متخلف هستند، این را در شعارها و تبلیغات خود تبلیغ می کنند.
هاشمی با اشاره به تشکیل جبهه های سیاسی و افزایش قدرت احزاب گفت: با تجمع احزاب متحد و تشکیل جبهه، اثربخشی احزاب افزایش می یابد. جبهه اصلاحات متشکل از 31 حزب از نامزدی آقای بزیکیان به عنوان نامزد تایید شده حمایت می کند. به همین ترتیب اصولگرایان از نامزد دیگری به نام آقای پورمحمدی برای تشکیل شورای وحدت که تلفیقی از چند حزب، گروه و جناح است یا از آقای کلیباف حمایت می کنند.
وی گفت: در فعالیتهای انتخاباتی احزاب این که وقتی کاندیدای مورد نظر آنها پیروز میشود، همکاران حزب پیروز از میان فعالان حزبی آن انتخاب میشوند و نیروهای خود را به او تقدیم میکنند و نیرو را در اختیار پیروز قرار میدهند، یک فزونی است. نتیجه این می شود که احزاب نقش خود را ایفا می کنند اما مسئولیتی بر عهده نمی گیرند و همه مسئولیت بر عهده رئیس جمهور است. – اما اگر از طرف رئیس جمهور شکستی رخ دهد، حزب و احزاب حامی و حامی او می شوند که بود، که بودم، من نبودم. موفقیت همیشه وجود ندارد و معمولاً شکست بیش از موفقیت در فعالیت های سیاسی اتفاق می افتد.
احزاب باید نیروهای مدیریتی را تربیت کنند
یکی از اعضای شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی ایران در پاسخ به این سوال که آیا مسئولیت ناکامی های رئیس جمهور را از حزب حامی وی نمی گیرد، آیا به جایگاه حزب لطمه می زند؟ وی گفت: بله، این رویکرد آسیب دوچندان به بدنه احزاب کشور وارد می کند. اولاً آنها را ضعیف و ناتوان از اجرای سیاست درست می کند و ثانیاً به عزت جمهوری اسلامی ایران لطمه می زند.
و ادامه داد: اتفاقاتی که الان افتاده و اسمش اتحاد است در دولت انجام می شود. در حالی که اگر حزب معتبری باشد که تمام ارکان یک حزب را داشته باشد، مثلاً تعداد میلیون ها نفر در کشور اعضای زیادی داشته باشد، چارت تشکیلاتی و ساختار مناسبی دارد و آموزش دیده است. احزاب باید به همان شیوهای که دولت در انتخابات اعمال میکند و برخی را کنار میگذارد، در درون خود این کار را انجام دهند و سعی کنند یک فرد معقول را به عنوان نامزد انتخاب کنند، زیرا حزب آنها باید مسئولیت آنچه را که اتفاق میافتد بپذیرد.
هاشمی در ادامه با تاکید بر اینکه تربیت نیرو باید بر عهده احزاب باشد، تصریح کرد: تربیت نیروی سیاسی برای اداره کشور بر عهده احزاب باشد. برنامه مشخص با شعارهای مشخص برای اداره کشور ارائه دهید. این موضوعات به نوعی از دایره واژگان حزبی خارج شده است و آسیب های ناشی از این روند بیشتر بر نظام و حاکمیت کشور تأثیر می گذارد.
احزاب باید مسئولیت نامزد خود را بپذیرند
و افزود: به نظر من احزاب باید جدیتر گرفته شود و شرایط ویژه ای تعیین شود تا احزاب زیاد نباشد. احزاب قوی و قدرتمند با ایده های ملموس در جامعه تشکیل شوند، با سابقه کافی و تیم ها و نیروهای متخصص مجرب کار کنند تا وقتی در عرصه انتخابات و مدیریت کشور وارد سیاست شدند، واقعاً بتوانند بر کشور حکومت کنند و همه جا مشکلاتی پیش بیاید. دبیر کل و اعضای شورای مرکزی و کمیته های تخصصی آنها باید پاسخگو باشند و اگر پروتکل مشخصی ارائه نکردند مشکل از حزب است نه یک فرد.
یکی از اعضای شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی ایران در این زمینه مثال زد و گفت: در حال حاضر مردم به عنوان رئیس جمهور روی صحنه می روند. آقای رئیسی، آقای روحانی، آقای هاشمیرفسنجانی و آقای احمدی نژاد یا آقای خاتمی و هر بار که بخواهند علیه یک فکر صحبت کنند، اگر آن فکر باید توسط یک حزب با برنامه مشخص ارائه شود، علیه آن شخص صحبت می کنند. که اگر موفق شد یا شکست، باید علیه آن طرف صحبت شود. یک گروه باید مسئولیت امور کشور را بر عهده بگیرد نه یک فرد.
احزاب در غرب با توجه به تعداد آرا از بودجه دولتی استفاده می کنند
هاشمی با طرح این موضوع که دموکراسی را به سبک از غرب گرفته ایم، افزود: ما دموکراسی را از غرب آوردیم و این لازمه دموکراسی است، اما احزاب را درست مدیریت نکردیم، به گونه ای که احزاب در کشور ایجاد و رشد می کند. مثل کشورهای پیشرفته نمی شود و بودجه را به احزاب اختصاص می دهند و مربوط به درصد آرایی است که در جامعه دارند و می توانند از بودجه دولتی استفاده کنند. این موارد هنوز برای احزاب جمهوری اسلامی ساخته نشده است.
هاشمی در پاسخ به این سوال که آیا این درست است که مردم احزاب را محدود به فعالیت در دوره انتخابات می دانند که در آن ساختمان اجاره می کنند و کار می کنند و تا انتخابات بعدی کار نمی کنند؟ گفت: گفته های شما برای تضعیف احزاب است. رادیو علاقه ای به احزاب ندارد. او فقط در 5 روز انتخابات به احزاب توجه می کند و نام احزاب خارج از آنها را نمی آورد. طرز صحبت شما هم همین طرز فکر و با هدف تضعیف احزاب است.
صدا و سیما به مهمانی ها توجه نمی کند
هاشمی با انتقاد از تشکیلات سد و سیما افزود: من به عنوان شورای مرکزی حزب کارگزاران بارها صحبت می کنم اما فقط فعالان سیاسی در سید و سیما می نویسند، اسمی از حزب کارگزاران نمی زنند. جهت گیری رسانه ملی این است که احزاب را تضعیف کند، در مقطعی به آنها نیاز می شود و می خواهند رونق و مشارکت ایجاد کنند و نظام از آنها استفاده کند تا احزاب فقط در زمان انتخابات کار کنند. اگر احزاب کنگره برگزار کنند، اعضای شورای مرکزی خود را انتخاب می کنند. آنها سعی می کنند سرمایه جمع آوری کنند و جلسات هفتگی برگزار کنند. کمیته های خود را تشکیل می دهند و برخی از آنها روزنامه دارند و فعال هستند و خارج از رسانه خودشان حضوری ندارند.
یکی از اعضای شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی گفت: احزاب در اداره امور کشور معمولاً طرف مشورت نیستند، ممکن است اعضای یک حزب طرف مشورت باشند. اغلب نه با موقعیت حزبی که دارند، اگرچه احزاب ساختار انتخاب نامزد مورد نظر را دارند، اما باید اعضای خود را در حوزه های مختلف حکومتی آموزش دهند. احزاب در کنگره های خود با رای گیری، با انتخاب اعضای شورای مرکزی، نامزدهای خود را برای انتخابات معرفی می کنند. به طور معمول، آنها باید دبیرکل خود را به عنوان نامزد انتخاب کنند. گاهی دبیر کل آنها شرایط لازم برای کسب آرای بالا را ندارد که در این صورت احزاب ائتلاف می کنند.
پزشکان از 31 حزب انتخاب می شوند
هاشمی با یادآوری اینکه اکنون احزاب به تنهایی قدرت کلی ندارند، گفت: احزاب به سمت ائتلاف حرکت می کنند و این به آنها قدرت می دهد، همانطور که دیدید جبهه اصلاح طلبان متشکل از 31 حزب است. برای انتخاب کاندیدای خود از بین این 31 حزب، سازوکاری ایجاد کرده اند، مثلاً حزب در صدای اصلاحات اعلام کرده که هر کدام از احزاب نامزد خود را معرفی می کنند، شورای مرکزی جبهه اصلاحات آنها را بررسی می کند. اسامی و با توجه به هرکسی که بیشترین آرا را به دست آورد و کاندیدای احتمالی جبهه اصلاحات باشد، از وی خواسته می شود در انتخابات ثبت نام کند. وقتی از فیلتر شورای نگهبان عبور می کنند خود را کاندیدای شورای اصلاحات معرفی می کنند.
وی در این خصوص گفت: اگر شورای اصلاحات بیش از یک کاندیدا را مطرح کرد، تجدید نظر کرده و در نهایت یک نفر را انتخاب کنند. در حال حاضر جبهه اصلاحات نیز همین مسیر را طی می کند. زیرا هیچ حزبی به تنهایی نمی توانست قدرت کافی برای ورود به سیاست کشور را داشته باشد. مثلاً حزب کارگران، آقایان جهانگیری محسن هاشمی و همتی را به جبهه اصلاحات معرفی کرد و آقای جهانگیری توانست دو سوم آرای جبهه اصلاحات را به دست آورد. همچنین آقای آهوندی از احزاب دیگر دو سوم آرا را به دست آورد. این کاندیداها ثبت نام کردند و هیئت نگهبان فقط آقای دکتر را تایید کرد. می بینید کاندیدای جبهه اصلاح طلبان وارد سازوکار حزبی شده است.
احزاب با توجه به توانایی های مالی از نامزدهای خود حمایت می کنند
هاشمی در ادامه راه حمایت از کاندیدای معرفی شده گفت: در حال حاضر تمامی احزاب جبهه اصلاحات با ستادی که فعالانه تشکیل داده اند در حد توان مالی و امکانات از کاندیدای مورد نظر حمایت می کنند. به این ترتیب طرفداران خود را تشویق می کنند تا به کاندیدای مورد نظر خود رای دهند. حزب کارگزاران ستاد انتخاباتی خود را دارد، در ستاد نیز اصلاحاتی صورت می گیرد و خود آقای مزیکیان ستاد انتخاباتی خود را فعال کرد. آنها سعی می کنند کاندیدای مورد نظر خود را معرفی کنند و در این فعالیت ها دولت از احزاب برای حضور بیشتر در انتخابات حمایت می کند که منجر به مشروعیت بیشتر نظام می شود.
نامزد برنده مجرم محسوب می شود
هاشمی در خصوص شرایط احزاب پس از پیروزی یک نامزد در انتخابات اظهار کرد: پس از انتخاباتی که ما پشت سر گذاشتیم، کاندیدای پیروز خود را غیرحزبی می داند و ربطی به گروه های سیاسی ندارد. البته با آنها مشورت می کند. البته او خود را مدیون طرف خاصی نمی داند. او فکر می کند اگر غیرجنایی عمل کند برایش بهتر است. البته در کشورهای غربی برخی از لوایح و طرح هایی که در دولت و مجلس ارائه می شود برخاسته از دل احزاب است که از طریق دولت در مجلس ارائه می شود.
احزاب در طول سال فعال هستند
کرکاگران عضو شورای مرکزی حزب این موضوع را مطرح کرد که در حال حاضر فعالیت احزاب به گونه ای نشان داده می شود که گویی تنها در زمان انتخابات فعال هستند و افزود: اینگونه نیست و ما در طول سال فعال هستیم. در حال حاضر از ظرفیت احزاب برای اداره بهتر کشور استفاده نمی شود.
مناظره ها از این طریق باعث افزایش مشارکت نمی شود
هاشمی درباره رعایت اخلاق انتخاباتی در برنامه های تبلیغاتی کاندیداها و حضور آنها در مناظره های تلویزیونی نیز گفت: برخی حواشی می تواند شور و نشاط انتخابات را افزایش دهد. مناظره اول تشریفات بالایی داشت و فکر می کنم کاندیداها با هم مناظره نکردند، مجری مناظره را اجرا نکرد بلکه یک سری سوالات را مطرح کرد و کاندیداها مطالب خود را از قبل آماده کرده بودند و به گونه ای ارائه کرده بودند که ربطی نداشت. با سوالات خیلی از هم انتقاد نکردند و بحث به گونه ای پیش نرفت که روی مشارکت تاثیر زیادی بگذارد. اگر همینطور ادامه پیدا کند فکر نمی کنم خیلی مثبت باشد.